ژورنالنویسی مالی چیست؟ مدیریت هزینه زندگی از آن مهارتهایی است که بیشتر ما دست و پا شکسته با آزمون و خطا در چالشهای مالی یاد میگیریم. اما گاهی هم اصلا یاد نمیگیریم و مدام نمک بر زخم شرایط نامساعد اقتصادی میپاشیم و خود را در چرخه بیانتهای جور نشدن دخل و خرج قرار میدهیم. به هر صورت نداشتن مهارت مدیریت هزینه گاهی حسابی اوضاع را بغرنجتر میکند؛ اگر پای تورم و درآمد پایین هم در میان باشد که دیگر هیچ. با تمرین مهارت مدیریت هزینه از طریق ژورنال نویسی مالی، حداقل یک طرف ماجرا که تحت کنترل ما است را در دست میگیریم. اینطوری با معادله دو سر مجهول طرف نیستیم.
در این بین دخل و خرج خانه یکی از مهمترین دغدغهها است؛ چون بخش حذف نشدنی هزینههاست. اما ژورنالنویسی مالی چیست؟ چرا برای مدیریت هزینههای زندگی به آن نیاز داریم؟ اصلا چطور باید آن را بنویسیم؟
ژورنالنویسی مالی چیست؟
ژورنالنویسی مالی فرآیند ثبت منظم هزینههاست تا بشود برای آن برنامهریزی کرد. یک دفتر یا سررسید را به این کار اختصاص دهیم. این ثبت میتواند روزانه، ماهانه و یا سالانه باشد. اما اگر بخواهیم هزینههای ماهانه را رصد کنیم، به هر روی ناگزیر از چند دوره ثبت آن به صورت روزانه هستیم. آن وقت با جمع بستن ماهها هزینه سال هم خود به خود قابل محاسبه خواهد بود. تازه آن زمان است که میتوانیم متوجه شویم چه میزان از درآمدمان کجاها صرف میشود. میتوانیم بفهمیم چطور باید بودجهبندی کنیم که برای ضروریها کم نیاوریم. چه هزینههایی را میشود حذف یا کم کرد تا بشود پسانداز کرد.
ژورنال نویسی مالی چه کمکی به ما میکند؟
ژورنالنویسی و نوشتن روزانه نه تنها در امور مالی به ما کمک میکند بلکه به طور کلی باعث میشود که ما احساسات و نیازهایمان را بهتر بشناسیم و به خودآگاهی برسیم. جالب است بدانیم ژورنالنویسی روزانه عادت بسیاری از افراد شناخته شده و موفق است. از روزولت گرفته تا ویرجینیا وولف. نگاهی بیندازیم به اینکه اینکار چه فوایدی دارد و چطور به زندگیمان نظم میدهد.
۱-بدترین اشتباهاتمان را با ژورنالنویسی مالی متوجه میشویم
ژورنالنویسی به ما کمک میکند تا بدترین اشتباهاتمان در خرج کردن را متوجه شویم. چگونه؟ یکی از رویکردهای رایج برای ژورنالنویسی استفاده از “بازبینی پس از عمل” است. یعنی بررسی جزئیات یک وضعیت مالی جدید در زندگیمان. انجام یک «بازبینی پس از عمل» به این معناست که به این فکر کنیم که میخواهیم از یک موقعیت خاص چه چیزی به دست آوریم. واقعاً در آن موقعیت چه کردهایم و چه به دست آوردهایم چه چیزهایی میتوانیم از آن در آینده بیاموزیم.
با این کار میتوانیم به بدترین استراتژیهای خرج کردن خود آگاه شویم. مثلا یک قدم اشتباهی که در خرج کردن برداشتیم را پیدا کنیم، آن را جدا کنیم و پس از آن به کارهای جایگزین آن فکر کنیم؛ راههای جایگزین را یادداشت کنیم تا در ماه بعد اجرایش کنیم؛ مثال: تعداد دفعاتی که از رستوران غذا سفارش دادهایم یا تاکسی اینترنتی گرفتیم را لیست کرده و هزینهاش را تفکیک کنیم؛ ممکن است عددی خارج از انتظار را جلوی چشممان ببینیم که با آن میتوانستیم کار جالبتری برای خودمان بکنیم؛ اما تا ثبت و تجمیع نشود به چشممان نمیآید.
از خودمان بپرسیم چرا این اتفاق افتاده؟ ممکن است هزینههای بالای رستوران به خاطر نداشتن برنامه غذایی از پیش تعیین شده باشد. حالا میتوانیم به این فکر کنیم چطور میتوانیم غذاهای آماده بیشتری در فریزر داشته باشیم تا در هنگام خستگی و کمبود وقت از روی ناچاری به سفارش غذا از بیرون روی نیاوریم، یا حداقل تعداد دفعات آن را کم کنیم. چون این انتخابی است که نه تنها برای ما ضرر مالی دارد بلکه برای سلامتیمان هم خوب نیست.
۱.ژورنالنویسی مالی به ما در رسیدن به اهدافمان کمک میکند
اصطلاح معروفی است که میگوید برای افزودن به چیزی باید از چیز دیگری کاست. این مثال در مورد هزینهها هم صدق میکند. اگر هدفمان خرید یک گوشی جدید است باید ببینیم از کدام هزینه میتوانیم صرف نظر کنیم تا بتوانیم طی چند ماه برای آن پول جمع کنیم. اگر هزینههایی که طی یک ماه انجام دادهایم جلوی چشممان باشد به خوبی درخواهیم یافت که در ماه آینده از کدامش میتوانیم صرفنظر کنیم یا کمتر برایش هزینه کنیم.
در واقع با این کار میتوانیم اهداف مالی بلندمدت را به قدمهای کوچکتر تقسیم کنیم. در حقیقت ژورنالنویسی مالی به ما زمان میدهد تا با دقت در مورد نیازها و اولویتهای خود فکر کنیم و برایش برنامه بریزیم.
۲. ژورنالنویسی مالی باعث میشود شفافتر تصمیم بگیریم
بسیاری از ما در زندگیمان با تصمیمات مهم مالی و اقتصادی سر و کله میزنیم. آیا از شغل خود استعفا دهم؟ آیا میتوانم مهاجرت کنم؟ به نوعی ما همیشه در زندگی در حال هزینه_فایده کردن و به نوعی مدیریت هزینه هستیم. اما باید بتوانیم شفافتر ارزش ریالی زمان خود و تصمیماتمان را بررسی کنیم. ژورنالنویسی مالی باعث میشود با تصمیمات هیجانی خودمان را در دردسر نیندازیم و ریسکهای خود را بسنجیم. میتوانیم لیستی تهیه کنیم و در یک طرف آن جوانب مثبت یک تصمیم را یادداشت کنیم و در طرف دیگر جوانب منفی را بنویسیم.
سپس این جوانب را واقعبینانه بررسی کنیم. یعنی ببینیم کفه ترازو به کدام سمت سنگینی میکند. آیا واقعا جوانب مثبت ارزشش را دارد که شغلی را قبول کنم یا خیر؟ گاهی فقط با نوشتن میتوانیم بفهمیم که پاسخ در صورت مساله بوده است فقط ما به آن توجهی نداشتیم! ژورنالنویسی مالی باعث میشود تا قضایای مالی و اقتصادی را برای خودمان شفاف کنیم و پس از آن بهتر تصمیم بگیریم.
۳. ژورنالنویسی مالی چطور اضطرابمان را کم میکند؟
رابطه ما با پول یکی از منشاهای احساس خوب یا احساس بد در زندگی است؛ در شکل قویترش میشود گفت یکی از منابع شوق یا اضطراب. در راستای همین بحث علاوه بر مزایایی که بر شمردیم، میتوان ژورنالنویسی مالی را به عنوان عاملی مفید برای سلامت روان درنظر گرفت. ژورنالنویسی مالی به ما کمک میکند تا منشا بخشی از احساسات منفی خود مثل ترسها و نا امنیهایمان را درک کنیم. اما چطور این کار را میکند؟
فرض کنیم که میخواهیم یک خانه خریداری کنیم اما ترس داریم. از خودمان بپرسیم: چرا ترس داریم؟ سپس جوابمان را یادداشت کنیم. دوباره براساس جوابمان از خودمان سوال بپرسیم و بعد دوباره جواب بدهیم.
این کار را تا ۵ مرحله ادامه بدهیم. به احتمال زیاد در مراحل نهایی به یک پاسخ عمیقا شخصی میرسیم که از درونمان خبر میدهد. به احتمال زیاد در این مرحله است که به درک جدیدی از موضوع رسیدهایم. پرداختن به مشکل واقعی میتواند بسیاری از دیگر نقاط دردناک زندگی مالی ما را برطرف کند.
پیشنهادهایی برای ژورنالنویسی مالی از همین امروز!
۱-اولین قدمی که باید طی کنیم این است که کجا بنویسیم. خیلی از ما با مدلهای کلاسیک راحتتریم، یعنی خودکار و دفترچه یادداشت. میتوانیم از کامپیوتر و یا یادداشت موبایلمان هم استفاده کنیم.
۲- وقتی که برگه ژورنالنویسیمان را انتخاب کردیم، نوبت به تقسیمبندی میرسد:
۱- لیست درآمدها را بنویسیم ۲- لیست هزینهها ۳- اهداف. میتوانیم بسته به درآمدمان لیست درآمدمان را ماهیانه و یا هفتگی در نظر بگیریم اما هزینههایمان را هر روز یادداشت کنیم. آن وقت است که میتوانیم درکی مشخص از هزینههای غیرضروری داشته باشیم و همچنین بودجهبندی مالی را پیریزی کنیم.
۳- با نوشتن هر روز درآمدمان در لیستی که تهیه کردیم، ممکن است به الگوهای خرجکردنمان پی ببریم. مثلا پس از یک هفته کاری پر استرس، بیشتر خرج میکنیم؟ آیا در یک الگوی رفتاری پس از وقایع سخت زندگیمان خرید هیجانی انجام دادیم؟
۴- میتوانیم یک صفحه برای توضیحات بیشتر اضافه کنیم تا احساسمان را از روزی که سپری کردیم یادداشت کنیم. ترسها و یا شادیهایمان را، آیا این امر در خرج کردن ما تاثیرگذار است؟
۵- برای رویدادهای مالی مختلف مانند برنامهریزی برای تعطیلات یا تنظیم یک برنامه برای خریدن چیزهای گران، نوشتههای مجزا ایجاد کنیم. این به ما کمک میکند هر بار روی یک هدف مالی تمرکز کنیم.
۶-در آخر به یاد داشته باشیم که هیچ راه درست و یا نادرستی در زمینه ژورنالنویسی مالی وجود ندارد. آنچه که مهم است این است که برای ما مفید باشد و بتواند به ما در جهت شفافسازی مالی و مدیریت هزینه زندگیمان کمک کند. به خصوص در روزهایی که اگر حواسمان به جیبمان نباشد، سریع خالی میشود!
برای نوشتن این مطلب از این منبع استفاده شده: usnews