استقلال شخصیتی؛ چگونه شخصیت مستقل داشته باشیم؟

استقلال شخصیتی مهارتی ضروری و تحسین‌برانگیز است که یک زن می‌تواند داشته باشد. فرقی نمی‌کند، متاهل باشد یا مجرد. ازدواجش موفق باشد یا دچار بحران. استقلال شخصیتی به افراد حس آزادی و عدم وابستگی می‌دهد و باعث می‌شود بتوانند به تنهایی راه‌حلی برای مشکلات و چالش‌های زندگی و روابط‌شان انتخاب کنند.
البته دروغ چرا؟ این ویژگی هم لعنت است هم نعمت. می‌دانیم که با وابستگی و تکیه به خانواده یا همسر یا هر فرد دیگری، خیلی وقت‌ها کار آدم راحت‌تر راه می‌افتد و نیازی یه تحمل سختی و برداشتن موانع نیست! اما این وابستگی در مسیر زندگی می‌تواند افراد مخصوصا زنان را آسیب‌پذیرتر و با مشکلات بیشتری روبرو کند.

در این مقاله به ضرورت یادگیری و راهکارهای استقلال شخصیتی پرداختیم.

چرا استقلال شخصیتی مهم است؟

داشتن یک شخصیت مستقل به ما قدرت و اعتماد به نفسی می‌بخشد که به تنهایی بتوانیم برای مسائل‌مان تصمیم‌گیری کنیم و شرایط‌مان را تغییر دهیم اینکه به تنهایی قدرت تصمیم‌گیری داشته باشیم در مسیر استقلال شخصیتی بسیار مهم است. ما با تمرین و آموزش برای استقلال شخصیت‌مان، به خودمان این فرصت را می‌دهیم که خوشبختی‌ را براساس شرایط خودمان پیدا و تجربه کنیم.

استقلال یک مهارت و یک ویژگی شخصیتی مهم است که افراد را قادر می‌سازد سکان هدایت زندگی‌شان را خودشان -نه دیگران- در دست بگیرند و فارغ از خوشایند دیگران و نظرات‌شان عمل کنند.

به هر روی نقطه عطف ماجرا اینجاست که اگر استقلال شخصیتی به دلیل آسیب‌های کودکی یا فرهنگ تربیتی، در ابتدای جوانی با دست‌انداز مواجه شود، که متاسفانه برای خیلی از زنان این طور است، یک پرونده باز هویتی تا سنین بالا و شاید تا آخر عمر همراه‌مان می‌ماند.

چگونه شخصیت مستقل داشته باشیم؛ کار روی استقلال شخصیتی یک مسیر همیشگی است

بلوغ شخصیتی یک مسیر ادامه‌دار است و هیچ وقت نمی‌توان نقطه پایان برای آن گذاشت؛ پس فرقی نمی‌کند چه سنی داریم، برای خودسازی هیچ تاریخ انقضایی وجود ندارد! آنچه در شکل‌گیری استقلال شخصیت‌مان مهم است استقلال فکری و عملی است. افرادی که دارای هوش هیجانی بالایی هستند به نسبت دیگران راحت‌تر می‌توانند از پس چالش‌های‌شان در روابط و زندگی برآیند. استقلال شخصیت ما باید در مسیر رشد و توسعه فردی‌مان باشد.

استقلال یک مفهوم کیفی است؛ یعنی همه افراد در طیفی از استقلال و  وابستگی نوسان دارند. مسئله اینجاست که همه ما به یک حداقل‌های ملموسی نیاز داریم. چند نکته‌ در این مقاله به ما کمک می‌کند، قدم‌های اول را برداریم؛ همچنین یک قدرت ارزیابی از قدم‌هایی که تا امروز برداشته‌ایم و مسیری که طی کردیم به ما می‌دهد تا ببینیم با خودمان چند چندیم؛ شاید بتوانیم آن را یک چک لیست اولیه برای دستیابی به شخصیتی قوی و مستقل در نظر بگیریم.

استقلال شخصیتی

چند راهکار برای دستیابی به استقلال شخصیتی

روی نقاط قوت‌تان تمرکز کنید

تمرکز و توجه به توانایی‌های‌تان باعث می‌شود اعتماد به نفس و عزت نفس‌تان افزایش یابد. پس دفترچه یادداشت‌تان را بردارید و ۱۰ مورد از نقاط قوت و نقاط قابل بهبودتان را و هر آنچه که در شخصیت خود تحسین می‌کنید، لیست کنید. سعی کنید با برنامه‌ریزی و مصمم این توانمندی‌ها را توسعه و افزایش دهید. نقاط قوت‌تان به شما انگیزه برای استقلال بیشتر می‌دهد.

خودمراقبتی را انجام دهید

خودمراقبتی راهکار دیگری است که مسیر رسیدن به استقلال شخصیتی را به ما نشان می‌دهد. ما باید بیاموزیم که در مرحله اول مراقبت از خودمان اولویت است. باید یاد بگیریم چگونه حال خودمان را خوب کنیم و مراقب خودمان باشیم و بعد دیگران را در اولویت قرار دهیم؛ و اینکه در فرهنگ سنتی ما اکثر اوقات اولویت با دیگران است را مدیریت و حذف کنیم چرا که این خودمان هستیم که در بحران و سختی‌ها بهتر از هر کسی می‌توانیم راهگشا مسایل و مشکلات‌مان باشیم. اما نکته این است که باید از یک جا شروع کنیم. خودمراقبتی ابعاد محتلفی دارد که هر کدامش مهارت‌هایی می‌طلبد. این مهارت‌ها را یاد بگیریم و جزو عادت‌های‌مان کنیم.

اما مسئله اینجاست که خودمراقبتی مناسب برای هر فرد ممکن است با  فرد دیگر متفاوت باشد؛ شاید روش‌هایی که برای ما در مدیریت استرس جواب می‌دهد برای اطرافیان‌مان کاربرد نداشته باشد. در واقع حتی افرادی که بسیار به هم نزدیک هستند مثل شریک زندگی یا اعضای یک خانواده هم، می‌توانند رویکردهای متفاوتی نسبت به ورزش، اوقات فراغت یا وقت گذراندن با یکدیگر داشته باشند.

ممکن است گره‌های زندگی عاطفی یا مشکلات کاری و اقتصادی باعث شده باشد بیشتر خودمان را فراموش کنیم؛ پس لازم است روی خودمان یک مکث داشته باشیم؛ اول از همه باید روی مهارت‌های کنترل اضطراب‌مان کار کنیم. اجازه دهیم برای سلامت روان‌مان حضور یک روان‌درمان‌گر، جزو سبک زندگی‌مان شود. ورزش کنیم، غذاهای سالم بخوریم، خوب استراحت کنیم. رعایت عادات سالم غذایی در بهبود خلق و خوی ما بسیار موثر است و به ما کمک می کند در شرایط بهتری قرار بگیریم و بدن و ذهن ما برای تسلط به موقعیت‌های سخت آماده باشد. بسیار مهم است که برای داشتن حال خوب، به خودمان وابسته باشیم.

برنامه‌ریزی مالی داشته باشید

بیاموزیم که چگونه وقت خود را روی چیزهای مفید سرمایه‌گذاری کنیم و به تجربیات زندگی خود بیافزاییم؛ اگر شاغل هستیم برای رشد و توسعه شرایط کاری‌مان برنامه‌ریزی داشته باشیم؛ اگر لازم است کاری یاد بگیریم، آموزش و تمرین را شروع کنیم؛ اگر بلدیم اما تجربه کافی برای نوشتن یک رزومه قوی نداریم، رایگان یا با پول کم کار کنیم تا رزومه بسازیم؛ اگر محدودیت در خانه ماندن داریم، به ایده‌های کسب و کاری خانگی فکر کنیم و اگر درآمد داریم اما برای استقلال کافی نیست، به شغل دوم یا به راه‌حلی برای سرمایه‌گذاری فکر کنیم.

در این جهت گوشی‌های هوشمند و فرهنگ خرید آنلاین هم باعث شده امکان راه انداختن کسب و کارهای خانگی هم بیشتر مورد توجه قرار بگیرد. کارهایی که رزومه ما در آن نقشی ندارد. پس اگر  جزو  کسانی هستیم که حس می‌کنیم از بازار کار عقب افتاده‌ایم، ناامید نباشیم.

در کنار یادگیری و بهینه‌سازی مسیر درآمد، سواد مالی خود را افزایش دهیم و روی بودجه‌بندی ماهانه و پس انداز تمرکز کنیم؛ پول سخت به دست می‌آید اما اگر مدیریت نکنیم آسان از دست می‌رود. مدیریت مالی، چه کنیم خرجمان، دخلمان را در نیاورد؟!

مهارت خودابرازگری را تمرین کنید

مهارت خودابرازگری یکی دیگر از راهکارهای است که می‌توان به وسیله آن استقلال شخصیتی را افزایش داد. نحوه بیان خودمان، اطلاعاتی در مورد شخصیت ما به دیگران می‌دهد. در عین حال، ابراز وجود دیگران هم اطلاعات حیاتی در مورد آن‌ها به ما می‌دهد.  اما چرا نیاز به ابراز وجود اینقدر مهم است؟

وقتی بیان واقعی خودمان جایگزین رفتار طبق شرطی‌سازی‌های کودکی یا فشار‌های اجتماعی شود، یک گام بزرگ به سمت سلامت روان برداشته‌ایم. مهارت خودابرازگری می‌تواند باعث ارتباطات سالم با دیگران و تعیین مرزهای محترمانه شود. آن هم بدون اینکه، وقتی منظورمان «نه» است، «بله» بگوییم.

یکی از مهم‌ترین قدم‌ها برای ساختن یک زن مستقل این است که یاد بگیریم، خواسته‌مان را صریح و شفاف بیان کنیم؛ موثر صحبت کنیم و منتظر نباشیم کسی خواسته یا حق ما را حدس بزند و تقدیم‌مان کند.
حرف‌های‌تان را بنویسید. اینجا هم به شما کمک می‌کند. می‌توانیم با یادداشت افکار‌مان به آن‌ها نظم بدهیم تا در زمان بیان، رشته کلام را گم نکنید. مهارت مکالمه و بیان خواسته نه فقط در رابطه عاطفی، بلکه در تمام روابط اجتماعی به شما کمک می‌کند.

بیش‌تر بخوانید: قدرت شخصیت ساختنی‌ست نه اتفاقی!

به اهداف‌تان پایبند باشید

اهداف مشخص، به ما کمک می‌کند برای ساختن شرایط جدیدمان ثابت قدم شویم. اگر در این مورد سردرگم هستیم باید راهنمایی و مشاوره بگیریم. گاهی شرایط زندگی طوری پیش می‌رود که تصور هر نقطه‌ای برای آینده سخت می‌شود. مخصوصا اگر حال روحی متلاطمی داشته باشیم؛ باید تلاش کنیم هیجانات و احساسات‌مان را شناسایی و مدیریت کنیم برای کنترل هیجانات به کارگیری و آموزش مهارت تنظیم هیجانات به ما بسیار کمک خواهد کرد. زمانی که بتوانیم بر خودمان مسلط شویم و کنترل‌مان را به دست بگیریم کمتر در زندگی دچار سردرگمی و ابهام هستیم.

به تنهایی تصمیم بگیرید

باید بتوانیم به خودمان اعتماد کنیم و وفادار بمانیم؛ شاید در جامعه‌ای که همه نسخه‌های خودشان را برای خوشبختی زنان می‌پیچند، کار سختی باشد؛ اما  هیچ کس جای ما نیست و هیچ کس اندازه خودمان از دل ما خبر ندارد. قرار نیست یک سپر برداریم و با همه بجنگیم؛ فقط بدانیم ممکن است تصمیمات ما مورد تایید همه نباشد و قرار هم نیست باشد! پس کار خودمان را بکنیم و از مشاور هم برای اینکه بیشتر به خودمان اطمینان پیدا کنیم کمک بگیریم. روان‌درمانی نیز می‌تواند برای شناخت بهتر و بیشتر خودمان راهگشا و موثر واقع شود. اینکه بتوانیم هیجانات و احساسات‌مان را مدیریت و تنظیم کنیم در دستیابی به استقلال شخصیت‌مان بسیار موثر است.

مرزگذاری و حریم داشته باشید

مرز و حریم در روابط، محدودیتی است که فرد برای حفظ و پایداری رابطه خود مشخص می‌کند. این حد و مرز مانند یک خط محافظ عمل می‌کند که مالکیت، مسئولیت و احترام شما و طرف مقابل را تضمین می‌کند و همچنین تعیین می‌کند تا چه حد باید به اطرافیان‌مان نزدیک شویم و همزمان با حفظ صمیمیت رابطه، استقلال شخصیتی ایجاد کنیم. قدرت شخصیتی مرزهای ما را مشخص می‌کند و پس از آن به طور طبیعتا، اجازه نمی‌دهیم دیگران ما را تعریف کنند یا کنترل ما را دست بگیرند.

چگونه شخصیت مستقل داشته باشیم؟

داستان خودتان را خلق کنید

استقلال شخصیتی؛ ویژگی زنان مستقل و قوی

در نهایت این نکته را در ذهن داشته باشید که گاهی، دستیابی به ترکیبی با شکوه از آسیب‌پذیری و قدرت، بدون گذر از تاریکی میسر نمی‌شود. زنان مستقل و قوی موفقیت و ارزش‌های‌شان را با تلاش و عبور از موانع و چالش‌ها به دست آورده‌اند. از زنان الهام‌بخش و قوی الگو بگیرید. این الگوها و مسیری که توسط این زنان طی شده است، می‌تواند اعتماد‌به‌نفس و عزت نفس شما را افزایش دهد. زنان مستقل زیادی هستند که در سخت‌ترین روزهای زندگی‌شان که «تصمیم» خودشان را برای مستقل بودن و قوی بودن گرفته‌اند. فارغ از اینکه خانواده و همسر چه امتیازهایی به آن‌ها پیشکش می‌کنند یا نمی‌کنند. در نهایت زنان مستقل آن داستان‌های موفقی را می‌سازند که ارزش نقل را دارند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.