مهارتهای نرم چیست؟ در دنیایی که تغییرات به سرعت رخ میدهد، شرکتها و کارفرمایان به دنبال چه کارکنانی هستند؟ این پرسشی اساسی و تاملبرانگیز است. در گزارش گرایشهای استعدادهای جهانی لینکدین، ۹۲ درصد از متخصصان استعدادیابی گزارش کردند که مهارتهای نرم به همان اندازه یا بیشتر از مهارتهای سخت برای استخدام اهمیت دارند. ۸۹٪ گفتند به این دلیل افراد جدیدی را جذب نکردند چون این افراد مهارتهای نرم ضروری را نداشتند. اما مهارتهای نرم چیست و چرا اینقدر در محیط کار به آن توجه میشود؟
مهارت نرم چیست و چه تفاوتی با مهارت سخت دارد؟
در حقیقت میتوان گفت که مهارت نرم یک ویژگی شخصی است که از آگاهی موقعیتی پشتیبانی میکند و توانایی فرد را برای انجام کار افزایش میدهد. اصطلاح مهارتهای نرم اغلب به عنوان مترادف مهارتهای افراد یا هوش هیجانی نیز استفاده میشود. برخلاف مهارتهای سخت، که توانایی فنی یک فرد را برای انجام یک کار مشخص تعریف شده تعیین میکند، مهارتهای نرم به طور گسترده بر روی رفتار و میزان سازگاری افراد تمرکز دارد. مهارت سخت ممکن است شما را تا پای میز مذاکره با کارفرما ببرد، اما مهارت نرم باعث میشود شما آن شغل را به دست آورید.
در حقیقت مهارتهای نرم بر روی ویژگیهای شخصیتی، نگرشها، هوش اجتماعی و هیجانی افراد تمرکز دارد. این امر باعث میشود افراد بتوانند با همکاران خود به راحتی کار کنند و با محیط کاری خویش سازگاری داشته باشند تا در جهت اهداف محیط کاری گام برداشته شود.
بیشتر بخوانیم: ۷ مهارت پولساز برای زنان، چه سخت و چه نرم!
مولفههای مهارتهای نرم را بشناسیم
همانطور که گفتیم بازار کار به سرعت در حال گسترش و تغییر است. به همین دلیل نیاز که ما مهارتهایمان را گسترش دهیم. اما چه مهارتهای نرمی باعث میشود که ما فردی متمایز از دیگران در محیط کار باشیم و همچنین مقبول کارفرمایان و مدیران شویم؟
در این زمینه بخوانیم: زبان بدن و موفقیت کاری
۱-میزان سازگاری
بهطور بسیار ساده میتوان سازگاری را به معنای توانایی کار در محیطهای مختلف دانست. همچنین به معنای یادگیری سریع مهارتهای جدید و سازگاری با تغییرات در محیط کار است.
۲-خلاقیت و تفکر انتقادی
مهارتهای خلاقیت و تفکر انتقادی در رتبههای دوم و سوم برترینهای مهارتهای انجمن جهانی اقتصاد قرار گرفتند که کارکنان به آنها نیاز دارند. میتوان به اختصار تفکر انتقادی را توانایی جمعآوری و دستهبندی اطلاعات و همچنین توانایی تجزیه و تحلیل دادهها دانست.
۳- کار گروهی و ارتباطات موثر
براساس گزارشی که گالوپ منتشر کرده اکثر کارکنان فکر میکنند که اگر کار گروهی افزایش داشته باشد عملکرد سازمان بهطور معناداری افزایش مییابد. جای خالی مهارت انجام کار گروهی و ارتباط موثر بسیار در ایران حس میشود. کارگروهی و ارتباط موثر به معنای انتقال سریع ایدهها به گروه و همچنین توانایی برقراری سریع ارتباط با دیگر افراد است. توجه داشته باشیم که کار گروهی یعنی توانایی مدیریت تعارض، همکاری و به اشتراک گذاشتن ایدهها.
۴-مدیریت زمان
مدیریت زمان یکی از مهمترین مولفههای مهارتهای نرم است، چرا؟ زیرا علاوه بر اینکه برای کارفرما بسیار مهم است که وظایف در زمان مقررش انجام شود به افزایش بهرهوری سازمان نیز کمک شایانی میشود.
برای اطلاعات گستردهتر در بخش خودیاری سایت سلامتپاد دفترچه تمرین مدیریت زمان را مطالعه کنید.
۵- ابتکار عمل
قطعا که بسیار مهم است ما در موعد مقرر کارهایمان را انجام دهیم اما مهمتر از آن این است که بتوانیم کارفرما و مدیرانمان را شگفتزده کنیم. اضافه کردن چاشنی خلاقیت و زیباییشناسی به پروژههایمان میتواند این امر را برای ما و گروه به ارمغان آورد.
۶- قدرت رهبری و مهربانی
مهم نیست که ما حتما مدیر باشیم تا قدرت رهبری به کارمان بیاید، همیشه شرایطی در محیط کاری پیش میآید که نیاز به عکسالعمل و مدیریت سریع احساس میشود. اینجاست که ویژگی قدرت رهبری بسیار تاثیرگذار است.
نکته دیگری که بر مبنای تحقیقات هاروارد بیزینس ریویو انجام شده است، از میان ۱۰۰۰ رهبر و مدیر کاری ۹۱٪ از آنها اعتقاد داشتند که حس مهربانی و دلسوزی بسیار مهم است و ۸۱٪ از آنها مایل هستند که این احساس را در خود تقویت کنند. حس مهربانی و دلسوزی یک پیش نیاز برای برقراری ارتباط موثر و سایر مهارتهای نرم در محیط کار است که روابط بین فردی را در محل کار تقویت میکند، که برای حفظ انسجام محیط کار ضروری است.
در این میان رهبری زنان هرچند حضور کم تعدادی دارد اما موثر در اقتصاد و فرهنگهای شغلی است.
۷- داشتن سواد دیجیتال
قطعا که بسیار مهم است ما با نرمافزارهای آفیس آشنا باشیم اما این کافی نیست. مهمتر از آن توانایی فراگیری سریع ابزارهای دیجیتالی است که هر سازمانی مخصوص به خودش دارد. یعنی بیشتر مهم است که ما سواد دیجیتال داشته باشیم تا بتوانیم خودمان را با نرمافزارهای مورد استفاده سازمانمان هماهنگ کنیم و سریعا آنها را فرا بگیریم.
مهارتهای نرم که توسعه آنها باعث بهبود شغلیمان میشوند
این مهارتهایی که در اینجا میآوریم شاید به اندازه مهارتهای پیشین ضروری نباشند اما باعث میشوند ما در کارمان رشد کنیم و همچنین احساس بسیار بهتری داشته باشیم و در بلندمدت به بهبود زندگی شغلی ما کمک میکند.
انواع مهارتهای نرم
۱-یادگیری مداوم
اینکه بهطور مداوم در حال یادگیری مهارتهای تازه باشیم علاوه بر اینکه به بهبود وضعیت شغلی ما کمک میکند باعث میشود که ما به سرعت توانایی هماهنگ کردن خود را با تغییرات سریع بازار کار داشته باشیم. یادگیری مداوم باعث میشود ابتکار و دامنه عمل ما گسترش یابد.
۲-توانایی مذاکره
توانایی مذاکره نه تنها بر سر حقوق و مزایای ما میتواند تاثیرگذار باشد بلکه در حیطه رشد شغلی نیز بسیار به کار میآید. اینکه ما بدانیم که چگونه باید کارهایمان را پیش ببریم و با دیگران تعامل کنیم هنر بزرگی است که بسیاری از صاحبین کسب و کار عاشق آن هستند.
۳-هوش هیجانی (EQ)
هوش هیجانی (EQ) کلید درک احساسات، هم احساسات خود و هم احساسات اطرافیانمان است. توانایی درک احساسات دیگران، انگیزه و چرایی رفتار آنها میتواند به بهبود شخصی و حرفهای ما بسیار مدد رساند.
بیشتر بخوانیم: چگونه بر اساس ذهن خردمند تصمیمگیری کنیم؟
۴- توانایی خودمراقبتی
فرسودگی شغلی موضوعی است که همیشه در محل کار وجود دارد. اینکه یاد بگیریم تعادلی میان کار و زندگی برقرار کنیم بسیار مهم است. به خصوص برای زنان. به این دلیل که تعارض کار و زندگی به دلیل کلیشههای جنسیتی و فرهنگی بیشتر به زنان آسیب میرساند. خودمراقبتی باعث میشود که از کارمان لذت ببریم و کارمان ما را فرسوده نکند. اگر میخواهید با خودمراقبتی بیشتر آشنا شوید این مقاله را توصیه میکنیم.
چرا مهارتهای نرم برای زنان مهمتر است؟
به پایان مطلب رسیدیم. تمامی مولفههایی که بر شمردیم برای زنان و مردان میتواند مفید باشد اما به دلیل اینکه کلیشههای جنسیتی و فرهنگ جنسیتزده جامعه زنان امکان دسترسی کمتری نسبت به مردان برای مشاغل دارند، تقویت مهارتهای نرم به آنها کمک میکند تا شغل موردنظر خود را راحتتر بهدست آورند و در نگهداشت شغل نیز موفق باشند.
برای نوشتن این مطلب از این منابع استفاده کردیم: linkedin / indeed