همه ما لحظاتی در زندگی داریم که در آن حس امنیت میکنیم. گاهی این احساس ناامنی فراگیر است و از بیرون به ما تحمیل میشود مثل زمان مواجهه با خشونت، تروماهای جمعی یا بیثباتی اقتصادی. اتفاقاتی مثل نگرانی مالی، چالشهای شغلی یا عاطفی. گاهی هم منشا عمیقتری دارد که فارغ از وضعیت جهان بیرون در درون فرد جریان دارد. این مورد دوم احتمالا به روانکاوی عمیقتری نیاز داد و تکنیکبردار نیست. به هر روی اگر این حس آزارتان میدهد و مدت آن طولانیتر از یک حس مقطعی شده، چند راهکار در این مقاله به شما معرفی میکنیم میتواند کمککنندهباشد.
۱-از دیگران حمایت عاطفی بگیرید
ممکن است با یک دوست قدیمی به اختلاف خورده باشید و دنبالش را نگرفته باشید. یا ممکن است آنقدر شلوغ باشید که نتوانید با افرادی که به شما اهمیت میدهند ارتباط مستمر داشته باشید و از دوستانتان دور شده باشید. اگر دور خود را از دوستانتان خالی کردهاید، حالا وقت آن رسیده یادتان بیاید که کسانی هستند که شما را دوست دارند. به خودتان یادآوری کنید شما میتوانید دوست داشته شوید، حتی اگر مدتهاست برای این حس وقت نگذاشته باشید. باید بتوانید به جوانب سلامت اجتماعی در برنامه حمایتی خود اهمیت بیشتری بدهید.
۲-مشاوره حرفهای بگیرید
احساس ترحم به خود و نادیده گرفتن شدن را کنار بگذارید و به دنبال مشاوره حرفهای از کسانی باشید که بتوانید به آنها اعتماد کنید. شاید لازم باشد با کسی صحبت کنید که میتواند در مورد زندگی شخصی یا آینده مالیتان به شما مشاوره بدهد تا بتوانید در مورد مسیری که میخواهید در آن قدم بردارید احساس امنیت بیشتری کنید. برای همفکری و مشاوره همیشه آدمهای خوبی پیدا میشوند. اگر پیدا نکردید پرس و جو کنید و از یک دوست مورد اعتماد بخواهید به شما معرفی کنید.
۳-عضو یک گروه پشتیبانی شوید
اگر با گروههای پشتیبانی راحت هستید، این هم روشی است که به شما کمک میکند؛ قاعده این نوع درمان حمایت تک تک افراد با مشکلات مشابه از یکدیگر است؛ مثال شناخته شدهتر آن گروههای درمان اعتیاد است که افراد از هم حمایت میکنند. اما این نوع حمایت، فقط مخصوص این مشکل نیست؛ گروههای پشتیبانی میتوانند موضوعات متنوعی داشتهباشند. دریافت انرژی مثبت و حمایت از کسانی که دقیقا مشکلات مشابه شما دارند میتواند تاثیر زیادی روی احساس امنیت شما داشته باشد؛ در گوگل و در شهرتان گروههای درمانی را جستجو کنید. اما با آنلاین شدن همه چیز اگر هم در شهر خودتان پیدا نشد، ممکن است بتوانید به صورت آنلاین عضو یک گروه درمانی شوید. اگر درگیر ترومای جمعی شدهباشید راهکارهای تسلی در ترومای جمعی بسیار کمککننده و راهگشا است.
۴-یک چکاپ فیزیکی و روانی کلی کنید
گاهی شنوایی این جمله از یک متخصص که «خوب هستید»، ترس شما را از بین میبرد. خیلی از افراد علایم فیزیکی اضطراب را دارند و فکر میکنند چیز جدیتری رخ داده. مثلا وقتی به خاطر اضطراب تپش قلب دارند، فکر میکنند مشکل قلبی برایشان پیش آمده؛ یا دردهای عضلانی که به خاطر اضطراب رخ میدهد باعث میشود نگران مشکلات بغرنج جسمی شوند؛ پس بروید و معاینه تخصصی شوید.
۵-چکاپ رابطه عاطفی
رابطه عاطفی با شریکتان را هم چکاپ کنید؛ یک گفتگوی صمیمانه با شریک عاطفیتان میتواند کمک کند بفهمید چه کارهایی میتوانید در رابطه انجام دهید یا چه تغییراتی لازم است تا هر دو احساس امنیت بیشتری داشته باشید؛ یادتان باشد که این گفتگو باید محبتآمیز باشد نه اینکه وارد جنگ و جدل شوید؛ این گفتگو باید در فضایی حمایتگرانه انجام شود؛ فضایی که هر دو برای بهتر شدن حال هم دیگر تلاش میکنید. مهارت تنظیم هیجانات را برای تعادل بخشی به احساسات و بهبود روابطتان یاد بگیرید.
۶-بروید بیرون و افراد جدید را ملاقات کنید
اگر تنها هستید و دلتان میخواهد در رابطه باشید بروید بیرون و افراد جدید را ملاقات کنید؛ هیچ کس قرار نیست در خانه شما را بزند و بیاید با شما آشنا شود؛ پس برای این بخش از زندگی خودتان دست به کار شوید و فضاهای جمعی را تجربه کنید؛ البته اینترنت هم همیشه یک گزینه است.
۷-تمرکز روی داشتهها باعث حس امنیت بیشترمیشود
کمی وقت بگذارید و به چیزهای خوب زندگیتان نگاهی بیندازید. ما عموما وقتی حال روحی خوبی نداریم بیشتر روی بدترین سناریوها تمرکز میکنیم. به جایش به تمام نکات مثبت زندگی خودتان و زندگی کسانی که میتوانید به آنها تکیه کنید نگاه کنید. اصلا اگر حوصلهاش را داشتید یک چک لیست از چیزهای خوبی که در زندگی دارید درست کنید که هر وقت یادتان رفت به آن نگاه بیندازید. کم کم این برایتان تبدیل به یک عادت برای روزهای سخت میشود. انجام تکنیکهای مایندفولنس در کنار این چک لیست حال بهتری به شما میبخشد.
۸-جلوی ضررها را بگیرید تا حس امنیت بیشتری داشته باشید
اگر از نظر مالی یا از نظر عاطفی در ضرر هستید جلوی تلف کردن وقت و انرژیتان را بگیرید. گاهی اوقات بهترین کاری که میتوانید انجام دهید و حس امنیت را بهوجود آورید این است که از دستیابی به یک هدف از دست رفتهبردارید. دنبال راههای جایگزین باشید. ترسها و نگرانی مالی را کنترل کنید. خیلی از افراد در زندگی مجبور شدهاند قد اهداف خود را کوتاه کرده یا اندازه خواستههایشان را کوچک کنند و خیلی از آنها از این بابت شکرگزار هستند و حس آرامش بیشتری نیز دارند.
۹-با خودمراقبتی حس امنیت داشته باشید
اصول خودمراقبتی را یاد بگیرید و از خودتان مراقبت کنید. همان مثال معروف که میگوید وقتی هواپیما در حال سقوط است اول ماسک اکسیژن خودتان را بگذارید بعد به داد بغل دستیتان برسید در مورد این وضعیت هم صدق میکند. این که خودتان را در اولویت بگذارید خودخواهی نیست بلکه تلاش برای بقا است. اگر در زندگیتان به دیگران قبل از خودتان اولویت دادهاید و در این روند آسیب دیدهاید، وقتش رسیده در مورد این روابط بازنگری کنید.
۱۰-با ناامنی بجنگید و تسلیم آن نشوید
با عدم حس امنیت مبارزه کنید؛ آن را ببینید و مطمئن باشید این حس معمولا موقتی است. به خودتان اعتماد کنید که برای خارج شدن از منطقه ناامن به اندازه کافی تدبیر دارید. مهارت خودابرازگری را تمرین کنید و احساسات خود را به رسمیت بشناسید.
نکات این مقاله برای کنترل احساس ناامنی به شما کمک خواهد کرد. اما مثل همیشه یادآوری میکنیم که اگر احساس میکنید به کمک جدیتری نیاز دارید حتما از یک روانشناس کمک بگیرید. حضور یک متخصص سلامت روان به طور کلی جهان را برای شما جای امنتری خواهد کرد. چون حس امنیت درونی شما را بهبود خواهد داد؛ چه برای روزهای سخت و چه برای روزهای آرامتر.