افزایش درآمد چگونه ممکن است؟ پول سخت به دست میآید و اگر برایش برنامه نداشته باشیم راحت از دست میرود. این درست. اما نکته اینجاست که در عین یاد گرفتن بودجهبندی و تمرکز بر توسعهمهارتهای شغلی، عواملی مثل تورم هم وجود دارد. که ممکن است مدام نقشههای ما را نقش برآب کند و اضطراب زیادی به ما وارد کند.
برای شرایط ناپایدار اقتصادی چه راهحلی وجود دارد؟ یک راه این است که در مقابل اضطراب و خشمی که شرایط به ما میدهد منفعل و افسرده شویم. یک راه دیگر این است که ببینیم چطور میتوانیم اوضاع را کمی هم شده تحت تسلط خودمان دربیاوریم. در این مقاله میخواهیم یک بار صورت مسئله را شفاف کنیم تا ببینیم چه کارهایی میشود کرد.
افزایش درآمد در زمان تورم ممکن است؟
یکی از معروفترین قوانین بودجهبندی هزینههای ماهانه، قانون ۵۰/۲۰/۳۰ است؛ این فرمول میگوید درآمدتان را در ۳ سبد بریزید:
- ۲۰ ٪ پسانداز.
- ۵۰ ٪ هزینههای ضروری (مثل خورد و خوارک، قبضها و حمل و نقل).
- ٪۳۰ به هزینههای پیشبینی نشده مثل خرابی وسایل خانه یا تفریح و رستوران رفتن.
اما آیا این برای همه افراد شدنیست؟ چند نفر اگر ۲۰ درصد درآمدشان را کنار بگذارند، ۸۰ درصد درآمدشان برای هزینههای ضروری و پیشبینی نشده کافیست؟
واقعیت این است که متوازن نبودن هزینه و درآمدمان که ناشی از عدم مدیریت هزینهها است، مشکل خیلی از ماست؛ که باعث نگرانی مالی نیز میگردد. در شرایط افزایش روزانه هزینهها حتی اگر بخواهیم به این قانون پایبند باشیم، به هرحال به ناچار اولین بخشی که قربانی میشود بخش پسانداز است.
برای یک ماه هم که شده بدون در نظر گرفتن پیشفرضها تلاش کنید اگر درآمدتان هنوز در این فرمول جواب میدهد که چه بهتر. اما اگر اوضاع مدام سر به سر یا منفی میشود، این مقاله برای شماست.
برای افزایش درآمد مذاکره کنید
گاهی ما تصور میکنیم که راه مذاکره با سازمانها بسته است اما در بدترین حالت بعد از درخواست افزایش حقوق منطقی چه اتفاقی میافتد؟ درخواست شما رد میشود. آیا ارزشش را ندارد که مهارتهای نرم خود را به کار بگیرید و مذاکرهای حرفهای انجام دهید؟
در نظر داشته باشید مذاکره حرفهای در چهارچوب توانمندیها و دستاوردهای شما در آن شغل میگنجد. هرگز در مذاکره تلاش نکنید که خود را قربانی نشان دهید یا از مشکلات مالی شخصیتان صحبت کنید، بلکه با تسلط بر توانمندیهایتان بر آنچه میتوانید برای سازمان رقم بزنید، تمرکز کنید.
توانمندی تمامی افراد خانواده پتانسیلی برای افزایش درآمد است
فرهنگ درآمدی خانوارها در حال تغییر است.همه اعضای بزرگسال خانواده میتوانند درآمدزایی موثری داشته باشند که کیفیت زندگیشان را تغییر دهد و آنها را به خواستههایشان نزدیکتر کند.
اگر فرزندی از خانواده هستید که تا به حال هزینههای زندگیتان را از والدین میگرفتید و این روش برای هزینههای شما و استقلالتان کافی نبوده مطالبی که در ادامه به آن میپردازیم برای شما مناسب است و از سویی عاملی است که از این پس خودتان نیز حامی خانواده باشید؛ یا اگر زن خانهداری هستید که تا به حال هزینههای زندگی را همسرتان پیش میبرده، میتوانید با یک برنامهریزی جدید و گفتگوی خانوادگی تقسیم نقشهای جدیدی را برای آیندهتان در نظر بگیرید و از روشهای پیشرو کمک بگیرید.
کار مراقبتی بدون دستمزد؛ انرژی نادیدهگرفته شده زنان در خانه
برای افزایش درآمد، مسیر شغلیتان را چند شاخه کنید
یک قانون دیگر برای نقشه راه زندگی شغلی است که در آن توصیه میشود مسیر شغلی را به سه بخش تقسیم کنیم:
- ۲۰ تا۳۰ سالگی: برای سازمانها کار کنیم و تجربه کسب کنیم.
- ۳۰ تا ۴۰ سالگی: از مهارتتان برای یک کسب و کار یا درآمد شخصی استفاده کنید.
- ۴۰ سالگی به بعد: آموزش بدهید.
اگر واقعبین باشیم این فرمول هم برای ۴۴ ساعت کار در هفته است و در شرایطی است که بشود تا ۳۰ سالگی سرمایهای کنار گذاشت و به یک حداقلی از امنیت مالی رسید. این فازبندی درست است اما به لحاظ عملی در همه اقتصادها جواب نمیدهد و شاید لازم باشد از حالت خطی خارجش کنیم. حتی در اینجا مالیات و مفاهیم مودیان مالیاتی نیز تاثیرگذار خواهد بود.
یعنی میتوانیم بازههای سنی آخر را با تلاش و زمان گذاشتن، زودتر شروع کنیم. برای کسب و کار شخصی هم به کارهایی فکر کنیم که بشود بدون سرمایه اولیه آنچنانی شروعش کرد. چطوری؟ در ادامه چند راهکار به شما میدهیم.
۱. هرآنچه بلدید به دیگران آموزش بدهید
برای افزایش درآمد، یک لیست از مهارتهایی که همین حالا دارید و از آن کسب درآمد میکنید بنویسید. بعد یک سری به سایتهای آموزش آنلاین و دورههای آموزشی موجود بزنید. از دورههای ارایه شده دستگیرتان خواهد شد که برای چه مهارتهایی تقاضا وجود دارد. همچنین متوجه نحوه تدوین طرح درس میشوید.
با وجود فراگیر شدن پکیجهای آموزشی، هنوز هم آموزش اختصاصی، خواهان خودش را دارد. میتوانید اول از اطرافیانتان شروع کنید و در پروفایل شبکههای اجتماعیتان فراخوان بدهید؛ در قدم بعدی با مجموعههای آموزشی مذاکره کنید؛ مهم است که نیازهای بازار را بشناسید و خودتان را با آن تطبیق بدهید.
طرح درسهای زیادی وجود دارد که سیستم آکادمیک ایران از آن عقب است. از دیجیتال مارکتینگ گرفته تا زبانهای جدید برنامهنویسی. از مدیریت پروژه تا شاخههای تکمیلی هنر. این تجارب به شما کمک میکند آسان و سریعتر به استقلال شخصیتی برسید و یاد بگیرید چگونه شخصیت قوی و مستقل داشته باشید.
در زمینه شغلی بیشتر بخوانیم: تعارض کار-خانواده: چالشهایی پیش روی زنان
همچنین میتوانید از هر آنچه بلدید، محتوای آموزشی بسازید و به صورت آنلاین بفروشید. برای این کار نگاهی به سایت مکتبخونه و فرادرس یا بسترهایی مانند یوتیوب، لینکدین و اینستاگرام بیندازید. اگر لازم باشد ساختن محتوای ویدیویی یا اسلاید و همچنین فن بیان را برای اینکار یاد بگیرید. اتفاقا برای همینها پکیج آموزشی آنلاین پیدا خواهید کرد. آموزشهای آنلاین و کم هزینه به راحتی میتواند در مسیر توسعه فردی به خصوص برای زنان موثر و کاربردی باشد.
۲. برای افزایش درآمد، فریلنسر پاره وقت شوید
پلتفرمهایی مثل پونیشا یا ترجمیک برای مهارتهای تولید محتوا منبع دریافت پروژه فریلنس هستند. امتحانشان کنید. اگر شده پروژههایی با قیمت پایین بگیرید تا نمونهکارتان برای گرفتن کارهای بیشتر پربار شود. البته این راه برای کسانی که مهارت طراحی، عکاسی، ترجمه و نویسندگی یا برنامهنویسی دارند بیشتر جواب میدهد.
همچنین حائز اهمیت است که اگر شغل تمام وقتی دارید، در چهارچوب رفتار حرفهای به مدیرتان یا منابع انسانی شرکتی که در آن کار میکنید اطلاع دهید که پروژههای جانبی نیز انجام میدهید.
۳.چگونه در خانه درآمد جانبی داشته باشیم؟
میتوانیم برای شما یک مدیر توسعه کسب و کار یک آژانس تبلیغاتی بزرگ را مثال بیاوریم، که آخر هفتهها سس با طعمهای جالب درست میکند و در اینستاگرام میفروشد؛ دانشجوی دیگری را میتوانیم برایتان مثال بزنیم که هفتهای یک روز غذای اختصاصی شهرشان را در خانه میپزد و میفروشد.
مثال دیگر یک مدیر مدرسه است که در وقت آزادش با یک مزون لباس همکاری میکند. دور و برمان از این مثالها کم نیست. اگر حوصله خیاطی و آشپزی را ندارید یک کاری که برایتان جالب است و میتواند در آمد جدید کوچکی ایجاد کند یاد بگیرید. اما چون دارید زمانی اضافهتر میگذارید، مهم است که از آن لذت هم ببرید و به توسعه توانمندیهای شما کمک کند.
این مثالها را در حکم نسخه در نظر نگیرید. این موارد ایدههایی هستند برای کمک به خلاقیت شما و به چالش کشیدن مهارت حل مسئله. کارمندی که صدای خوبی دارد میتواند یک گوینده پارهوقت هم بشود؛ کسی که همین حالا کارش تدریس است، میتواند مشاور یا منتور هم باشد و والدین خانهداری که امکان کار شرکتی ندارد، میتوانند مهارتهایی که با دورکاری جور در میآید را امتحان کنند.
افزایش درآمد در مقابل سلامت روان
آیا میدانید سلامت مالی چیست و چه تاثیری به روی سلامت روان دارد؟ احساس خشم و استیصال در مقابل احساس ناامنی اقتصادی، طبیعی است، اما تحرک و به دنبال ایدههای جدید رفتن تمرکز ما را از شرایط سخت و انفعال به سمت چشماندازهای جدید میبرد و برای حال روحیمان هم موثر است؛ گاهی هم همین حرکتهای کوچک دریچههای جدیدی را باز میکند که ممکن است زندگی کاریمان را در مسیر جدیدی بیندازد.
در اینباره مقاله ۶ قدم برای اینکه کمتر نگران پول باشیم را بخوانید.
در مقابل آنچه پیشتر خواندید در نظر داشته باشید که داشتن راههای جانبی برای افزایش درآمد در راستای ایجاد سلامت مالی و احساس امنیت روانی است و هرگز به معنای قدم گذاشتن در مسیر فرسودگی شغلی و عدم تعادل در زندگی نیست.
افزایش درآمد در شرایط اقتصادی متزلزل راهی برای پایداری در سلامت روان است، از همین روی مدیریت زمان و انرژی در روشهای جانبی کسب درآمد حائز اهمیت است.
به این معنی که پیش از تصمیمگیری برای هر شغل یا منبع درآمد جدیدی، حتما برای خود یک برنامه خومراقبتی که شامل رسیدگی به خود و روابطتان میشود را مکتوب کنید. همواره از خود بپرسید که این تغییر شغل یا بیشتر کار کردن “ارزشش را دارد؟” و “آیا جوانب دیگر زندگیام را در خطر نمیاندازد؟”.