مهارت نرم

سلامتپاد و آتنا؛ ساختن جهانی امن‌تر برای زنان

موسسه خیریه ارتقای کیفیت زندگی زنان (آتنا)، موسسه‌ای مردم‌نهاد و غیردولتی است که از نظر مالی و اجرایی توسط داوطلبانی دغدغه‌مند اداره می‌شود. آتنا از سال ۱۳۹۳ تا امروز مأمن بسیاری از زنان و فرزندانی که به نوعی قربانی خشونت خانگی بوده‌اند، به حساب می‌آید. کسانی که نیاز به مداخله ویژه داشته‌اند تا حتی از نظر محل زندگی محافظت شوند، برای این‌که جان‌شان حفظ شود.

طبیعتا قصه زنان و کودکانی که تحت خشونت‌های شدید قرار گرفته‌اند، با تغییر محل زندگی پایان نمی‌یابد. اولویت اول آگاهی‌رسانی و ایجاد حساسیت در جامعه نسبت به این مقوله است. قدم موازی التیام یافتن و پس از آن توانمندسازی‌ این زنان و کودکان بر اساس آموزش و اشتغال‌زایی است.

کاری که سلامتپاد دوشادوش داوطلبان آتنا از سال ۱۴۰۰ به آن مشغول شده. در این نوبهار نیز با اهدای معادل هزینه “هدایای سازمانی” خود به این مجموعه در مسیر آن گام برمی‌دارد.

به رسم عیدانه، حامی صندوق آموزش و اشتغال‌زایی آتنا باشید. (کلیک کنید)

خشونت پنهان، فراگیرتر از هر آماری!

هرچند که ضرب‌و شتم خانوادگی موضوعی دردناک و غیرقابل انکار است که صدماتی غیرقابل جبران به بار می‌آورد و نام‌هایی آشنا همچون “رومینا اشرفی“، “مونا حیدری” و هزاران زن دیگر را به یادمان بازمی‌گرداند، اما خشونت علیه زنان تنها به معنای خشونت فیزیکی نیست. این امر بسیار گسترده‌تر است و شامل آزار جنسی، عاطفی، روانی و مالی می‌شود. دو نوع اصلی، خشونت علیه زنان را هدف قرار می‌دهد: ۱. خشونت خانگی و خانوادگی .۲.تجاوز جنسی.

اصطلاح خشونت علیه زنان به معنای هر عمل، رفتار یا کلام خشونت‌آمیز یا تهدیدآمیز است که منجر به آسیب یا رنج جسمی، جنسی یا روانی زنان شود.

وقتی می‌گوییم «تهدیدآمیز»، یعنی  تهدید به  انجام چنین اعمالی هم خشونت محسوب می‌شود. تهدید، ترساندن، تحت فشار قرار دادن از نظر مالی، سلب آزادی‌های فردی و  تحقیر و فحاشی از دسته خشونت‌هایی هستند که رد کبودی و زخم آن قابل مشاهده نیست، اما هر روزه در دنیا رخ می‌دهد. در این واسطه جدای از زن در خانه، کودکان نیز جز دسته قربانیان اصلی این خشونت هستند.

نقش سلامتپاد در زنجیره خواهرانگی

در سال گذشته پروژه آدا، به عنوان اولین پروژه متمرکز مسئولیت اجتماعی سلامتپاد در حوزه آموزش و اشتغال، در کنار تیم مددکاری آتنا قرار گرفت. با این هدف که به زنان تحت حمایت این موسسه برای ورود به بازار کار مهارت بیاموزد. استراتژی ما ارائه آموزش‌‌ ‏مهارت‌های رفتاری برای ورود به بازار کار و در نهایت استقلال و رشد فردی بود.

مهارت‌هایی که اگرچه به مهارت‌های نرم، در ادبیات کسب و کار معروف هستند، اما کاربردی فراگیرتر هم دارند. از آن‌جایی که این آموزش‌ها به‌هوش هیجانی مرتبط‌اند، تأثیری کلی بر کیفیت زندگی زنان آسیب‌دیده و فرزندان آن‌ها دارند. همکاری و مذاکرات سلامتپاد و موسسه آتنا جهت برنامه‌ریزی اجرایی این پروژه از اسفند ۱۴۰۰ آغاز شد و در پی آن با توجه به بررسی و نیازسنجی‌های آموزشی مددجویان، دوره‌های این پروژه در اوایل آذرماه ۱۴۰۱  شروع شد.

جدای از اقدامات اجرایی سلامتپاد در حمایت از توسعه بستر امن آتنا، بخش دیگری از فعالیت ما شناساندن و آگاهی‌رسانی در مورد این خانه امن است. خانه‌ای که زنان و کودکان تحت خشونت خانگی با طبقات اقتصادی و اجتماعی مختلف در آن پناه دارند.

نگاهی به کارگاه‌های برگزار شده برای زنان خشنونت‌دیده آتنا

۷ کارگاه تخصصی مهارت‌های رفتاری در جهت توانمندسازی زنان با عناوین ذیل در دفتر مرکزی آتنا توسط سلامتپاد برگزار شد. دوره اول این کارگاه‌ها در اسفند ۱۴۰۱ پایان یافت. موضوع و عنوان این کارگاه‌ها عبارت بودند از:

در کنار کارگاه‌های مهارت‌نرم که در این موسسه برگزار شد، سلامتپاد در سال گذشته حامی تجهیز و بهره‌برداری از کارگاه‌های شیرینی‌پزی، خیاطی و آشپزی موسسه آتنا نیز بود و این مسیر در سال‌های پیش‌رو نیز ادامه خواهد داشت.

در راستای مقابله با خشونت چه می‌توان کرد

متاسفانه وابسته به پیشینه تربیتی و فرهنگی، نگرش بازتولید کننده خشونت، اطراف‌مان را فرا گرفته‌اند و مثال کم نمی‌آوریم. اما به عنوان نمونه از رفتارهای زیر پرهیز کنید:

  • توجیه خشونت علیه زنان، با این استدلال که این نوع رفتار مرد (پدر، برادر، همسر و …) علیه زن و فرزندان شرعی است.
  • توجیه خشونت با نسبت آن به عوامل بیرونی (مانند استرس، عوامل اقتصادی و ناامنی جامعه) .
  • سلب مسئولیت از از فردی که خشونت را انجام داده. با این استدلال که مردها به دلیل عصبانیت یا تمایلات جنسی نمی‌توانند خودشان را کنترل کنند.
  • بی‌اهمیت جلوه دادن تأثیر این مقوله و عدم خودابرازگری زنان با این تفکر که تاثیر این مقوله جدی نیست یا نسبت دادن آن به مسائل خانوادگی و عدم لزوم به مداخله.
  • انکار خشونت؛ انکار جدی بودن آن، انکار وقوع آن یا انکار اینکه برخی رفتارها واقعاً خشونت‌آمیز هستند.

 

در کنار مقابله با کلیشه‌های ذهنی‌مان و انجام مداخله‌های موثر، آگاهی‌رسانی در مورد بستر خانه‌های امن نیز می‌تواند نجات‌دهنده زندگی زنان و کودکان زیادی باشد. در کنار این آگاهی‌رسانی، حمایت‌هایی از جنس آموزش داوطلبانه یا کمک‌های نقدی جهت توسعه این خانه‌های امن، حمایتی بزرگ برای مقابله با خشونت‌ است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

حمایت از زنان خانه امن آتنا

آتنا مأمن بسیاری از زنان و دخترانی است که قربانی خشونت خانگی بوده‌اند.
حامی توانمندی این زنان در مسیر آموزش و اشتغال باشید.